Kuuntele sun kehoa

Processed with VSCO with a4 preset

Meidän keho on uskomattoman hienosti suunniteltu kokonaisuus. Sen lisäksi, että järjestelmä pelittää haastavissakin olosuhteissa ja kykenee sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin, osaa se myös kommunikoida meidän kanssa. Elimistöstä tulee jatkuvasti informaatiota aivoille, joista kaikki eivät pääse edes tietoisuuteemme. Ne viestit, jotka pääsee, kuunnellaanko me niitä?

Mä uskon, että ihmiset olisi paljon terveempiä ja hyvinvoivempia, jos maltettaisiin kuunnella, mitä meidän keholla on kerrottavana. Se osaa kertoa levontarpeesta, nälästä, kudosvauriosta ja esimerkiksi lihasjumista. Toiminta olisi varmasti paljon mutkattomampaa, jos me maltettaisiin kuunnella ja tarjota keholle niitä asioita, joita se kaipaa. Uskon, että näin vältettäisiin myös loppuun palamiset ja yhtäkkiset romahdukset, sillä keholla on myös taito pysäyttää ihminen silloin, kun menee liian lujaa. Sängynpohjalle saattaa joutua pitkäksikin aikaa, jos on levon tarpeesta huolimatta painanut vain eteenpäin.

Kehon kuuntelemista täytyy opetella, jotta tarpeisiin osaa vastata. Mua hirvittää tapa, jolla esim. särkylääkkeitä käytetään. Keho viestittää kivulla, ettei kaikki ole ihan ok, napataan lääke, jolla sammutetaan viesti ja jatketaan eteenpäin. Pahimmassa tapauksessa löydetään itsemme pian kaksi kertaa huonomassa kunnossa, eikä arkeen olekaan paluuta hetkeen. Voi olla, että kipu olikin tullut ylirasittuneesta lihaksesta, joka olisi toipunut levolla parissa päivässä. See, pieniä-isoja asioita. Väsyneenä ja kipeillä lihaksilla ei välttämättä kannata siis tehdä kovatehoista treeniä, vaan ehkäpä kevyt palauttelu voisi toimia paremmin. Tiedän, että arki saattaa olla kiireistä ja haastavaa, mutta olen silti sitä mieltä, ettei mikään saisi mennä oman terveyden edelle. Se on kuitenkin sellainen työväline, jota ei kannata menettää. Vaatii aikaa ja ymmärrystä, mutta lupaan, että se on opettelemisen arvoista.

Meidän keho on ihan tajuttoman hieno järjestelmä, jonka avulla voidaan tehdä, nähdä ja kokea erilaisia asioita. Musta se ansaitsee myös sen, että me jaksetaan kuunnella, mitä sillä on kerrottavana ja pitää siitä tosi tosi hyvää huolta. Otetaan vastaan kaikki tunteet ja ollaan hiukan armollisempia itsellemme. Hyvinvointi ei tule pelkästään kovista treeneistä ja kipeistä lihaksista. Musta se tulee enemmänkin tasapainosta ja ymmärryksestä.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s